Tandkødsbetændelse og Paradentose

Tandkødsbetændelse har alle dyr og mennesker haft i et eller andet omfang. For at forstå vigtigheden af et sundt tandkød er man nødt til at vide lidt om tandkødets funktion og opbygning.

Tandkødets funktion

Tandkødsbetændelse har alle dyr og mennesker haft i et eller andet omfang.

For at forstå vigtigheden af et sundt tandkød er man nødt til at vide lidt om tandkødets funktion og opbygning.

Tandkødet danner på den sunde tand en lille lomme op mod tanden, der hvor tanden hæfter ned i knoglen. Denne lille lomme afløses af bindevæv ned omkring tanden, så tanden holdes kraftigt fast i kæbeknoglen. Denne bindevævsovergang fra tand til kæbeknogle er vigtig -dels for at holde tanden fast i kæben, men også for at tanden er lidt eftergivelig i knoglen. Sad tanden direkte på knoglen ville kæben knække, når dyret tygger hårdt eller trækker med tænderne. Bindevævet virker som en lille elastik, der giver tænderne fleksibilitet. Tandkødet og dens vold op mod tanden er den eneste synlige del af tandens "støttevæv". Resten kan kun ses på røntgenbilleder. Tandkødet har en god blodforsyning og dermed en rigtig god helingsevne.

Tandkødsbetændelse

Når der er betændelse i tandkødet (og det er der hos alle, der ikke har fået børstet tænder i et par dage!) vil tandkødet synes rødt i forhold til dets normale lyserøde farve og ofte være lidt hævet. Betændelsen kan være helt lokal på en enkelt tand eller omfatte flere tænder.

Tandkødsbetændelse opstår, når der på tændernes overflader ophobes plak.

Plak består af en masse forskellige bakterier som udskiller forskellige bestanddele der virker betændelsesfremkaldende. Plak er det hvide, vi kan kradse af tænderne med en negl, når vi ikke lige har børstet tænder. Prøv at kradse med en negl på din hunds kindtænder. Fjerner man ikke plakken fra tændernes overflader breder det sig ned i den lille lomme, som tandkødet danner mod tanden. Jo længere tid betændelsen har stået på jo dybere ned i lommen breder betændelsen sig. Derfor måler vi altid tandkødslommerne på de dyr vi tandrenser.

Når betændelsen involverer den dybere del af tandens støttevæv inklusive kæbeknogle taler man om parodontose. Når betændelsen er omfattende ses også en spredning af bakterier fra tandkødet og ud i blodbanen. Der er derved risiko for små infektioner i nyre og lever. En hund/kat med massiv tandkødsbetændelse/parodontose har faktisk bakterier i blodbanen hver gang de tygger! Hvis man sammenligner arealet af tandkødet svarer en tandkødsbetændelse omkring alle tænderne til et betændt sår på måske 5x 10 cm!

Behandling af tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse kan altid kureres ved at fjerne plakken med tandbørstning og evt. tandrensning hvor tandsten fjernes og tandkødslommerne renses omhyggeligt op.
Det vigtigste i forhold til dyrets sundhed er det plak og tandsten, der sidder under tandkødsniveau (det vi dårligt kan se). Derfor er en tandrensning nødt til at foregå i fuld narkose, hvis den skal have nogen gavnlig effekt.

I det daglige er tandbørstning den bedste behandling af tandkødsbetændelse og ofte kan en intensivering af mundhygiejnen være tilstrækkelig til at tilstanden bedres.

Tandsten

Tandsten er plak, der er blevet hærdet med blandt andet kalk (calcium) fra vores spyt. Herved fås en hård belægning på tænderne, som sjældent lader sig fjerne uden en regulær tandrensning eller anden hård mekanisk påvirkning. Tandstenen kan man sige, virker som et lager af bakterier, men er i sig selv kun skadelig hvis den sidder under tandkødsniveau. Graden af tandsten er ikke altid overensstemmende med graden af tandkødsbetændelse eller parodontose.

Det er betændelsestilstandene i munden der er skadelige- ikke så meget tandstenen.

Tilbage til alle tandbehandlinger