Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere



Mælketænder og fejlstillede tænder

Tilbageholdt mælketand hos hund

Mælketænder er midlertidige tænder, der i løbet af hvalpens/killingens vækst erstattes af permanente tænder.

Hundes permanente tandsæt består af 42 tænder, mens mælketandsættet kun består af 28 tænder. Det er de 3 bagerste kindtænder i overmunden og de 4 bagerste i undermunden, der ikke har mælketænder.

Hos katte består det permanente tandsæt af 30 tænder, mens mælketandsættet kun består af 26 tænder. Hos katte er det den bagerste kindtand i såvel over- som undermund, der ikke har en mælketand.

Mælketænderne bryder frem i alderen 3- 6 uger begyndende med fortænder og hjørnetænder
Hvalpens fulde mælketandsæt har den således, når den vænnes fra som 8 uger.

Mælketænderne tabes i takt med, at den blivende tand udvikles og bryder frem gennem kæbe og gumme. Under normale forhold vil den blivende tands vækst give anledning til at roden på mælketanden gradvist opløses. Dermed vil mælketanden være tabt eller meget løs når den blivende tand bryder frem gennem gummen.

Under normale forhold bør man derfor ikke kunne se såvel mælketand, som den blivende tand samtidig.

I nogle tilfælde sker denne opløsning af mælketanden ikke, og den blivende tand bryder frem ved siden af mælketanden.

Alder ved tandskifte

Hvalpe

  • Fortænder og hjørnetænder skiftes i 12-16 ugers alderen.
  • De forreste kindtænder i 16-20 ugers alderen.
  • De bagerste kindtænder i 16-24 ugers alderen.

Killinger

  • Fortænder skiftes i 11-16 ugers alderen.
  • Hjørnetænderne i 12-20 ugers alderen.
  • De forreste kindtænder i 16-20 ugers alderen
  • De bagerste kindtænder i 20-24 ugers alderen.

Når hvalpen/killingen har fået hele sit mælketandsæt bør man vurdere tandstillingen på hvalpen. Det kan allerede her være nødvendigt at gribe ind, hvis der er fejlstillede tænder således at man sikrer at hvalpen/killingen ikke er generet af sine tænder og at kæbernes vækst ikke hæmmes.

Der er mange former for fejlbid, som ikke beskrives nærmere her.

Vi ser dog ofte fejlplacering af hjørnetænderne i undermunden i forhold til overkæben, således at disse tænder rammer overkæben i ganen i stedet for at gå forbi udenom. Dette kan dels være til gene for hvalpen/killingen, dels "låse" kæben i dens vækst så også de blivende tænder ender i denne position.
Der kan være forskellige årsager til dette fejlbid og behandlingen retter sig derefter.

I tilfælde hvor hvalpen/killingen generes af fejlbiddet eller hvor tandstillingen kan forstyrre en korrekt kæbevækst vælger man at fjerne mælketænderne.

Tilbageholdte mælketænder

Når hvalpen/killingen er i tandskifteperioden, bør man observere at mælketænderne tabes i takt med, at de nye tænder bryder frem.
Hvis ikke mælketandens rod opløses, som tidligere nævnt, bør man trække mælketanden ud.
Mælketanden vil nemlig optage plads for den blivende tand, således at denne kommer til at sidde forkert.
Eksempelvis kan den blivende tand presses ind mod tungesiden så den rammer ganen i overmunden. Den kan også komme for langt fremad så den rammer fortænderne i overmunden.

Som tidligere nævnt bør mælketanden være helt løs eller væk ved tandfrembruddet, og er den ikke, det kommer den det heller ikke.

Nogle tror at det hjælper at lege voldsomme trækkelege med hvalpen, men ofte sker der det at mælketanden bare knækker lige over gummeniveau. Det løser ikke problemet da roden stadig generer den blivende tand i sit frembrud.

Udover fejlstilling af den blivende tand vil en tilbageholdt mælketand også typisk give anledning til tandkødsbetændelse og pakning af foderrester fordi den oftest sidder helt tæt op ad den blivende tand.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.