Knækkede tænder

2 knækkede hjørnetænder hos kat Rodstump af knækket tand

Tandfrakturer

Knækkede tænder er et særdeles hyppigt problem hos såvel hunde som katte.

Der er naturligvis mange grader af tandfrakturer lige fra de helt ukomplicerede, hvor kun den yderste del af tanden (emaljen) er slået af til komplicerede, hvor kronen (eller roden) er slået helt over så tandens marv (pulpa) bliver eksponeret.

Lidt tandanatomi

Tandens synlige del (kronen) består af flere lag:

  • Yderst et meget hårdt væv, dentin. Dentinen er fuldstændig uigennemtrængelig for bakterier og kroppens hårdeste væv. Den dannes i tandudviklingen, inden tanden bryder frem og erstattes ikke. Der er INGEN heling af denne ved skader. Der er ikke dentin på tandens rod, her er det yderste lag et blødere væv kaldet cement.
  • Herunder består tanden af dentin, som er et blødere lag, der minder meget om knoglevæv. Dentin er bygget op af små kanaler og rør, hvis diameter bliver større og større jo nærmere tandens midte man kommer. Dentin opbygges hele livet og vil også i noget omfang erstatte tabt dentin.
  • Inderst i tanden findes kar og nerveforsyning (pulpa). Tandens pulpa vil på den normale tand mindskes i diameter i takt med at tanden aldres fordi der gradvist fyldes dentin på indefra.
  • Pulpaen passerer ud ved bunden af tandens rod og har her forbindelse til resten af kar og nervesystem.

Hvad sker der når tanden skades?

De værste tandskader er de skader, hvor tandens pulpa blottes. Nerver og kar ligger da frit, og der er en åben kanal til bunden af tandens rod. Dette er yderst smertefuldt både lige når det er sket og indtil tandens marv "dør". Også ved tandskader, hvor det kun er emaljen (altså det yderste lag af tanden) der slås af er der formentlig en øget følsomhed i nerven. Udover smerten er der, når marven er blottet, en "motorvej" for bakterier fra mundhulen og ned gennem roden.

Selv ved tandskader hvor der ikke er slået hul helt til marven er der, når det yderste lag tand er væk, åbnet for passage af bakterier fra mundhulen og ind til marven. Forløbet er dog hurtigere og mere smertevoldende jo dybere skade tanden har. Denne bakterie indgang resulterer ofte i infektion og tandbylder ved tandens rod. Dette er ligeledes tilstande, som giver dyret smerter.

Behandling af knækkede tænder

Behandlingen af knækkede tænder består i at "lappe" hullet. Når skaden er helt overfladisk kan man lave en forsegling. Inddrager skaden marven(pulpaen) vil man ofte vælge at rodbehandle eller alternativt trække tanden ud. Vi anbefaler altid røntgen af knækkede tænder for at se om der også er skader på tandens rod og for at se om der er tegn på rodspidsbetændelser.

Gør det ondt - min hund/kat spiser jo fint?

Fra mennesker ved man, at tandsmerter er nogle af de smerter som vi vurderer værst. Hos dyrene kan vi ikke spørge, men da vi anatomisk set et bygget ens giver det logisk set samme smerte hos dem. Forskellen er blot at vi kan sige fra, det kan vores dyr ikke. Svaghed er i dyrenes verden lig udstødelse og død så vi skal huske at fordi dyret spiser og drikker normalt er det IKKE det samme som at det IKKE gør ondt!

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.