Rejse med hund og kat

Når hunden, katten eller fritten skal med på ferie eller udlandsophold, er der flere ting, man skal være opmærksom på.

Hvor skal I hen og hvilke lande besøges på vejen?
Det er vigtigt, at man undersøger hvilke krav ferie/rejsemålet stiller ved indrejse. Men også meget vigtigt at tænke over, om man på turen kunne få behov/lyst til at besøge andre lande.
Der er stor forskel på kravene i de enkelte lande og kravene ændres løbende.

Som udgangspunkt skal dyret være id-mærket, være rabiesvaccineret og være i besiddelse af et EU-pas. Læs mere om disse krav længere nede på siden.

Går rejsen udenfor EU er kravene ofte anderledes, især gælder skrappere krav, når dyret skal indføres til Danmark igen efter endt ferie.
Du kan finde de specifikke krav for de enkelte lande ved at klikke her, og følge vejledningen på fødevarestyrelsens hjemmeside.
Går rejsen til Bornholm via Sverige, skal du være opmærksom på, at kravene fra 1. januar 2012 er ændret, således at man ikke længere kan rejse transit via Sverige. Det betyder, at dit kæledyr skal overholde indførselskravene til Sverige.
Kravene til indrejse i Sverige er ligeledes ændret pr 1. januar 2012, således at det er blevet væsentlig nemmere at rejse ind i Sverige. (Ormekur og blodprøver er bortfaldet).
Pr. 1. maj 2013 er kravene til Norge ændret således at katte ikke længere behøver ormekur mens hundene fortsat skal behandles forud for indrejse. Ormekuren skal gives tidligst 120 timer før og senest 24 før afrejse.

EU pas
Et EU pas udstedes hos dyrlægen. Det består i en lille bog med plads til dyrets data, ID nummer, vaccinationer, sundhedscheck, blodprøver mv. Vi udsteder det ofte samtidig med rabiesvaccination, men det kan også laves senere.

Rabiesvaccination
Rabiesvaccination er en ekstra vaccination i forhold til dyrets almindelige vaccination. Denne kan gives helt ned til 8 ugers alderen og skal gentages hvert 3. år. Er dyret yngre end 1 år ved vaccinationen gælder den dog kun 1 år. Vær opmærksom på at visse lande som f.eks. Sverige ikke godtager hvalpe, der er yngre end 3 måneder ved rabiesvaccinationen.
Nogle lande kræver, at der foreligger en rabiestitermåling. Dette er en måling på dyrets antistof reaktion, som dokumentation for at dyret har reageret på vaccinen. Er der krav om en rabiestitermåling anbefaler vi to vaccinationer med 1 måneds mellemrum, så du er sikker på, at den blodprøve, der skal tages, bliver godkendt. Fra 1. januar 2012 bortfaldt dette krav fra bl.a. Sverige, Norge og Storbritannien.
De fleste lande kræver, at rabiesvaccinationen er mere end 21 dage gammel, når dyret indføres. Er der tale om en revaccination, hvor den foregående vaccination endnu ikke er udløbet, behøver revaccinationen dog ikke være 21 dage gammel.

ID mærkning
Alle hunde i Danmark skal være chipmærket, når de er 8 uger gamle. Den chip, der isættes her, er også den, der kræves til rejsebrug.
For katte gælder ligeledes krav om chipmærkning.

Dyr, der er ID mærket før 3. juli 2011 med tatovering, behøver dog ikke chipmærkes, såfremt tatoveringen er letlæselig.

Øvrige vaccinationer
Der er ikke mange lande, der som sådan kræver vaccination mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse, som vi almindeligvis vaccinerer mod herhjemme. Men det er en rigtig god ide at have hunden godt dækket ind i forhold til vaccinationer, hvis den skal med til udlandet. I visse områder kan f.eks. hundesyge og parvovirus forekomme meget mere hyppigt end herhjemme.
Det er i 2014 også blevet muligt at vaccinere mod Leishmaniasis som er udbredt i Sydeuropa.
Denne skal opstartes senest 10 uger før affejse.

Flåter
Går rejsen til især Sydeuropa, er det også en god ide at forebygge mod flåtbid. Et middel med frastødende effekt er at foretrække. Det er andre typer af flåter, der findes i Sydeuropa og disse kan overføre sygdomme til hundene. For at forhindre disse typer af flåter og sygdomme i at brede sig i Danmark, er det en god ide at behandle forebyggende. Du kan læse mere om flåter og flåtbårne sygdomme her.

Ormekur
Tropisk hjerteorm og rævens dværgbændelorm forekommer i flere lande i især Sydeuropa. Der kan derfor være en reel risiko for smitte med disse. Kontakt gerne klinikken for en vurdering af dit behov for forebyggende behandling.