Pelspleje

Veterinærsygeplejerske Britta Knudsen klipper
Veterinærsygeplejerske Britta Knudsen klipper

Filter dit kæledyrs pels? Skal den klippes? Er du i tvivl om korrekt pelspleje til netop dit kæledyr? Er det en ”kamp”, når dit kæledyr skal soigneres? Hvor ofte bør din hund vaskes og med hvilken shampoo?

Når pelsen driller
Det er ingen skam at få pelsen klippet, da det kan være med til at forbygge filttotter. Hvis der er meget filt i pelsen, kan det være smertefuldt for din hund eller kat. Lang pels mellem trædepuderne bør klippes, da det kan samle en masse skidt og lave pelsknuder, som er ubehagelige at gå på for hunden, og det kan give hud irritation.

Nogle hunde får en specifik raceklipning, mens andre bliver klippet for at lette den daglige pelspleje, dette kan gøres både med saks eller trimmer. Langhårede katte kan danne meget filter i underulden tæt på huden, man skal derfor passe ekstra på, hvis man prøver at klippe dem af med saks. I dette tilfælde kan en filtkniv være et godt alternativ, så huden ikke beskadiges.

For at undgå at pelspleje bliver et overgreb på den nervøse eller angste hund eller kat, kan det være en idé at opsøge din lokale dyrlæge, så pelssoigneringen kan ske i en let bedøvelse.
Vælg altid en børste eller karte, der passer til dit dyrs pelstype. Vær opmærksom på, at ikke alle katte- og hunderacer er velegnet til daglig soignering, da fjernet underulden hos nogle racer kan give en tynd og tjavset pels. Er du i tvivl, så spørg din dyreklinik til råds - så du får korrekte børste til lige netop din hund eller kat.

Alle racer har brug for pelspleje
Det er en god idé at starte tidligt med at lære hvalpen og killingen, at pelspleje kan være en hyggestund med ejer og ikke noget ubehageligt. Det er her vigtigt at belønne med godbidder og huske at stoppe, mens legen er god. Derudover kan det være en god idé at lære hvalpen at stå på et bord, samt dagligt børstning og håndtering, så det ikke er fremmed, når den kommer til hundefrisør eller dyrlæge. Det er særlig vigtigt for hunderacer, der har et stort behov for pelspleje.

Vask af hund
Det er en gammel skrøne, at man ikke må bade sin hund flere gange om ugen, men dette er oftest ikke nødvendig. Såfremt du anvender en shampoo beregnet til hunde eller bare skyller den med rent vand, kan du sagtens vaske din hund flere gange om ugen.
Fordelen ved hyppige vaske kan være ved hunde med allergi eller hudproblemer. Tal derfor med din dyrlæge om, hvor tit hunden bør vaskes.
Ulempen ved hyppige vaske med shampoo, kan være øget produktion af hudfedt eller talg, da shampooen opløser og fjerner den naturlig fedtbarriere i huden. Derudover mindskes effekten af spot-on loppe-flåt midler, da spot-on virker ved at fordele sig med fedtlaget.

En god hundeshampoo er vigtig for at undgå potentielt skade på hundens hår og hud. Anvend aldrig menneskeshampoo, da de indeholder stærke vaskemidler og ikke er pH afbalanceret til hunde. Menneskets hud pH ligger på 5,5, hvor dyrets hud pH er 7,5.

Når hunden bades, skal det være med håndvarmt vand for at undgå nedkøling, optimere effekten af shampooen og give hunden en god oplevelse. For at undgå vand i ørene, kan man med fordel bruge lidt vandskyende vat.
Tilslut er det vigtigt, at skylle hunden grundigt for at undgå kløe og evt. irritation i huden pga. shampoorester. Tør din hund efter endt bad, for at undgå underafkøling, når det er koldt. Langhårede hunde kan med fordel føntørres samtidig med børstning for at undgå filter. En flot pels er både afhængig af god kost og god pelspleje.