P-piller til kat

Hunkat

Som hos hankatten bliver hunkatten kønsmoden i alderen 6-12 mdr. Hos hunkatten der bor inde, vil kønsmodningen vise sig ved en klagen og jamren fra katten. Hun vil være kontaktsøgende og ved berøring straks skyde enden i vejret. Denne klagen er ofte ulideligt for ejeren at høre på i længere tid. Kattens løbetid er meget forskellig fra hundens. Katten bløder ikke, da ægløsning kun forekommer ved parring. De fleste hunkatte er polyøstrale, dvs. at de har en avlssæson, der oftest varer fra sidst i januar indtil oktober-december måned. Her går katten i brunst ca. hver 3. uge. Brunstperioden med den karakteristiske kalden og strittende ende varer 6-8 dage, hvis parring ikke finder sted.

Hos udekatten vil denne efter kønsmodning være i stand til at blive drægtig og senere føde killinger og man risikerer pludselig at have seks katte i stedet for en.  

Ønsker man ikke at bruge sin kat til avl, bør man lade den kastrere eller sterilisere.

Fordele
Nogle ejere vælger p-piller til deres hunkat frem for sterilisation. Umiddelbart virker det som en billig løsning for ikke at få killinger, men katten kommer ikke i en overgangsalder og er derfor fødedygtig resten af livet. Man skal derfor gennem hele kattens liv give p-piller, som ved et normalt langt katte liv derfor løber op økonomisk.  

Desuden er man afhængig af, at katten hver uge skal have en pille, hvilket kan være til besvær i f.eks. ferier. Man skal samtidig være 100% sikker på, at katten virkelig sluger pillen og ikke gemmer den i mundhulen og spytter den ud bag sofaen 5 min senere.

Bivirkninger
Livmoderbetændelse
Alle hunkatte har en risiko for at få en livmoderbetændelse. Betændelsestilstanden i livmoderen er meget svær at behandle med antibiotika og ender næsten altid med en operation, hvor livmoderen fjernes. Ved brug af p-piller øges risikoen for at udvikle en livmoderbetændelse betydeligt, hvorfor sterilisation anbefales.

Øvrige bivirkninger ved p-pille brug er forandringer på livmoderen, der på længere sigt kan udvikle sig til ondartede knuder, men som også komplicere en evt. senere drægtighed.

Kræft i mælkekirtlerne
Risikoen for dannelse af ondartede knuder i mælkekitlerne øges betydeligt. Der er ligeledes risiko for at disse kan brede sig til andre organer.


Vi anbefaler:
Vi vil til enhver tid anbefale katteejere at lade deres hunkatte sterilisere frem for brug af p-piller.


Udlevering af p-piller
Hvis der ønskes p-piller til en kat SKAL dyrlægen have kendskab til katten. Det er lovpligtigt, idet der er tale om receptpligtig medicin.
I de tilfælde, hvor der er tale om vildkatte eller uhåndterbare katte skal katten være besigtiget.
Af samme grund udleverer vi kun p-piller til katte som vi har tilset.
Vi tilbyder et p-pillecheck til reduceret pris i forhold til en normal konsultation.
Her laver vi et sundhedstjek med fokus på bivirkninger af p-pillerne.
Kontakt endelig klinikken for yderligere spørgsmål.