Løbetid hos hund

Hvornår ?
En tævehund kommer typisk i løbetid første gang, når den er 7-12 måneder. De små racer tidligere end store racer.

Hvor længe?
Løbetidens varighed er varierende fra hund til hund, men ca. 3 uger er meget almindeligt. Blodets mængde og udseende varierer i løbet af perioden fra egentlig blod til mere strågult sekret sidst i perioden. Forud for løbetiden ses ofte en øget interesse for at snuse og en tendens til øget urinmarkering (hunden tisser flere gange når man lufter den). Vulva/kønslæberne hæver hos de fleste hunde relativt kraftigt i løbetiden.

Hvor tit?
Intervallet mellem løbetiderne er også meget individuelle, og det er svært at sige, hvad der er normalt. Et interval på mellem 26 og 36 uger passer på de fleste hunde. Både mere og mindre kan være helt normalt. Ægløsningen finder sted i blødningsperioden, men tidspunktet er meget varierende – også for den enkelte hund. Det er lige omkring ægløsningstidspunktet, at tæven accepterer parringsforsøg.

Parringstidspunkt
Ønsker man at få sin hund parret, kan man finde det optimale tidspunkt ved hjælp af blodprøver, hvori man måler på hormonet progesteron. Dette hormons koncentration stiger nemlig kraftigt i forbindelse med ægløsningen.
For den ikke drægtige tæve er der efter løbetidens afslutning en hormonelt aktiv periode på cirka 2 måneder, som ligner den drægtige tæves. Herefter er der en hormonelt inaktiv periode, inden den næste ”løbetidscyklus” starter.

Falsk drægtighed
I de første 2 måneder efter løbetidens afslutning forekommer der hos en del tæver et fænomen, man kalder ”falsk drægtighed”. Disse tæver ændrer adfærd og opfører sig ofte som en drægtig tæve. En del producerer også mælk.
Med alderen kan intervallet mellem løbetiderne blive forøget, men tæven kan stadig blive drægtig.
Der er også en øget frekvens af sygelige tilstande i livmoder og mælkekirtler hos ældre tæver.
Det er derfor en god ide altid at holde øje med flåd fra skedeåbningen, øget drikkelyst, øget tissetrang og ikke mindst ændringer i almentilstand. Herunder hundens humør og aktivitet.
Gennemgå regelmæssigt tævehundens mælkekirtler for knuder.