ID mærkning af kat

I modsætning til hunde er der ingen lovgivning vedrørende mærkning af kat. Vi anbefaler mærkning, fordi det giver dig mulighed for at genfinde din kat i mange situationer. Eksempelvis ser man jævnligt at indekatten får listet sig ud af åbne døre eller vinduer. Eller udekatten der sætter sig i håndværkerbilen og springer ud et fremmed sted. Der kan også være tale om en tilskadekommen kat optaget af fremmede, hvor man ønsker at rådføre sig med ejeren inden en større behandling opstartes.
Det giver en større chance for at ejer og kat kan finde sammen igen.
Det er muligt at mærke katte på 2 måder; øretatovering og chipmærkning.

Øretatovering:
Øretatovering har den store fordel, at den er umiddelbar synlig. Alle kan se, at katten er mærket og formentlig har en ejer, der savner den.

Tatoveringen laves mens katten er i fuld narkose. Den laves ved, at man med en tang klemmer sammen om øret med et stempel sammensat af nåle.
Herved laves der små huller, som gnides med en sværte, som farver hullerne. Der kan være en ganske lille blødning fra hullerne. Hos meget lyse katte kan man ofte se tatoveringen fra bagsiden af øret.
Øret er sortfarvet af sværte, som tørrer ind i løbet af kort tid. Sværten drysser af de første dage efter tatoveringen. Tilbage er kun sværten i nålehullerne, som udgør kattens specifikke mærkning.

Tatoveringen består af 3 bogstaver og 3 tal.
Man laver en tatovering i hvert øre hvor tallene vender udad i den ene side, mens det i modsatte side er bogstaverne der vender opad. Herved lettes aflæsningen af tatoveringen. Ligeledes har man 2 chancer hvis tatoveringen med tiden er blevet svagere.
Er man i tvivl om et enkelt tal eller bogstav, er det i reglen muligt at finde frem til katten alligevel. Men mangler der mere end et tal/bogstav anbefaler vi at øretatoveringen genoptegnes, da det er stort set umuligt at finde frem til katten ved søgning i databasen.

Chipmærkning:

Chipmærkning har den fordel at katten ikke skal bedøves for mærkningen. Den er ikke synlig hvilket kan være en fordel for f.eks. udstillingskatte.
Chipmærkning er lovpligtig mærkning, hvis dyret skal med til udlandet. Kun hvis katten er øretatoveret tidligere end 3. juli 2011 kan en letlæselig øretatovering godkendes.
Chippen isættes med en stor kanyle. Den aflæses med et særligt instrument som dyrlæger, falck m.fl. er i besiddelse af. Den sidder i underhuden typisk i hals/nakkeregion.
Chippen kan yderligere anvendes i forbindelse med særlige kattelemme som åbner for helt specifikt indkodede chipnumre.

Registrering:
Uanset hvilken mærkningsform man vælger, er det vigtigt, at katten også registreres i en database, så det er muligt at finde frem til den.
Her kan man vælge registrering via Dansk katteregister (gratis) eller Det Danske katteregister (125,- kr). Optimalt registreres katte begge steder.