Hund og kat i kulden

Der er flere forholdsregler, du kan tage for at hjælpe dine kæledyr godt gennem vinterens is og frost.


Poter
For alle racer og aldre skal man være opmærksom på, at hunden let beskadiger trædepuder og negle når jorden er frossen. Ligeledes saltes veje, indkørsler mv. når frosten sætter ind.
Vær derfor særlig opmærksom på hundens poter i vinteren. Tilse poterne dagligt. Vær særlig opmærksom på for lange negle. Kig ind mellem trædepuderne og vær her opmærksom på hudens farve. Huden skal være tør og normalfarvet. Fjern sne/isklumper. Disse fjernes lettest ved potebadning i lunkent vand.

Hunde, der slikker deres poter meget, kan have skader, irritation fra salt, kløe etc.

Salt virker udtørrende og for at forebygge gener heraf, kan man dels anvende en potevoks, der beskytter trædepuderne mod saltet og samtidig blødgør hornlaget let, så man undgår sprækker.
Vær opmærksom på, at få hundens poter tørret og gerne skyllet med lunkent vand efter gåture på veje/fortove. Husk at tørre poterne godt efterfølgende - også mellem trædepuderne.
Er poterne først blevet røde/irriterede på trods af regelmæssig skylning, bør man kontakte en dyrlæge og evt. få en lindrende medicinsk shampoo.
Hunde med lang pels mellem trædepuderne kan med fordel klippes, så hårene flugter trædepuderne. Det begrænser mængden af sneklumper, som pakker sig mellem trædepuderne.
Egentlige neopren støvler/sko er også en god mulighed.

Ønsker man selv at undgå saltning findes der mere pote og plantevenlige alternativer.

Bilen
Vær opmærksom på, at ophold i bilen i hård frost er af meget kortvarig karakter, da hunden let underafkøles.

Vand og is
Mange hunde (og især en del jagthunde) går ikke af vejen for at gå i vandet trods frost og is. Men vær opmærksom på, at hunden har et MEGET stort varmetab fra huden, hvis den er våd.
Pas også på hunden, når der er is på søer og vandløb. Der er stor fare for, at hunden impulsivt løber ud på selv tynd is og falder i vandet. Det er derfor en god ide, at holde hunden i snor nær isdækkede søer og fjorde. Selv når isen er sikker, er det ikke hensigtmæssigt, at tage hunden med på isen, idet hunden nemt kan skride ud. Herved kan der opstå egentlige faldskader, men også overbelastninger af ledbånd og sener.
 
Snespisning
Mange hunde spiser sne i forbindelse med leg i sneen, men også spontant. Dette kan let give anledning til mavesmerter, opkast og diarre. Formentlig fordi sneen dels kan være forurenet med bakterier fra afføring/fugleklatter/affald ligesom vejsalt og kuldepåvirkningen vil kunne påvirke mavetarmsystemet. Så undgå at opfordre hunden til at spise snebolde o.l.

Ophold ude
Skal hunden med på tur er det vigtigt, at man tager hensyn til hundens alder og størrelse.
I meget koldt vejr har mange små racer og hvalpe svært ved at holde varmen på grund af deres relativt store overflade i forhold til deres vægt. Man bør her overveje en form for dækken, der reducerer varmetabet. Flere små daglige ture kan være bedre end 1 længere men hold fast i den daglige motion!

Dyr, som overvejende opholder sig ude, skal have et afskærmet velisoleret sted, hvor de kan søge ly. Dette gælder uanset hvilken art, der er tale om. Mindre dyr som marsvin og kanin, som er vant til at stå ude kan fint bo ude hele vinteren, såfremt de har et frostfrit og isoleret sted at søge ly. Men kun såfremt de gradvist er vænnet til kulden, dvs. har gået ude i løbet af efterår og tidlig vinter. Det er ekstra vigtigt, at man tilser dyrene flere gange dagligt og sikrer sig at vandflasker o.l. ikke fryser til, og at der er frostfrit i dyrenes huler/lærum.

Udekatten og hunden, der bor i hundegård, bør ligeledes have adgang til et isoleret rum, hvor der ikke er frost. Har hunden et hundehus i eksempelvis en hundegård, skal denne være i en stand som forsvarligt giver hunden læ for vejret. Åbningen i hundehuset skal være af en størrelse, så hunden let kan komme ind men så unødig vind og nedbør ikke kan komme ind i huset. Hunden skal kunne stå oprejst i huset. Der bør være rigeligt med tæpper og anden isolering, og hunden bør ikke ligge direkte på jorden. Bedst er huset hævet 10 cm over jorden.
Også her er det vigtigt, at sikre at vandskålenes indhold ikke er frosset til.

Opholder dyret sig ude i mange timer hver dag er det vigtigt, at hunden/katten får tilført ekstra energi. Foderrationen sættes op eller alternativt bruges et mere kalorieholdigt foder.