Forebyggelse af løbetid

Der er to alment brugte metoder til forebyggelse af løbetid og drægtighed;

P-sprøjter og sterilisation.
Begge metoder forhindrer drægtighed og løbetid og dermed de forstyrrelser som dette medfører. Eksempelvis udelukkelse fra jagt og konkurrencer, hormonelle adfærdsforandringer og falsk drægtighed.

P-sprøjter
P- sprøjter forhindrer den normale cyklus, idet det er et hormon, der injiceres. Sprøjterne skal gentages hver 5. måned.
Der er flere alvorlige bivirkninger ved disse:
Der er en væsentlig forstørret risiko for kræft i mælkekirtlerne
Der er en væsentlig forstørret risiko for sygelige tilstande i livmoderen (herunder livmoderbetændelse)
Det er umuligt at forudsige, hvornår der igen indtræder en normal løbetid.
Af samme årsag fraråder vi altid p-sprøjter, med mindre der er helt særlige forhold, der taler for.

Sterilisation
Sterilisation af tævehunde foretages hyppigt på klinikken, og der kan være mange årsager til at dette indgreb udføres. Sterilisation er også i visse tilfælde en decideret behandling for en lidelse.

Fordele ved sterilisation kan være:

  • Forhindre falsk drægtighed
  • Forebygge sygelige tilstande i livmoderen
  • Forebygge kræft i mælkekirtlerne

Ulemper der kan ses i relation til en sterilisation kan være:

  • Overvægt
  • Ændringer i pels
  • Inkontinens
  • Infektion i operationssåret

Overvægtsproblemer skyldes, at hundens stofskifte ændrer sig efter operationen. Det er derfor vigtigt, at man vejer sin hund regelmæssigt de første 3-4 måneder efter sterilisationen. Man kan forebygge overvægten ved at fodre med et fedtreduceret foder.
Inkontinens skyldes, at hunden mangler østrogen i forhold til tidligere, og dette kan påvirke blærehalsmuskulaturen. Dette er meget nemt at behandle med medicin, hvis man skulle være så uheldig.
Infektion i operationssåret ses meget sjældent og oftest hos de hunde, der ikke har båret krave efter operationen. En sådan infektion er ofte nem at behandle med antibiotika, men giver en lidt længere helingstid.
 
Tidspunktet for sterilisationen
Alder
Man får flest fordele ved sterilisationen, hvis man vælger at sterilisere tæven tidligt, dvs. helt ned til før første løbetid. Der kan dog også være fordele for tæven, ved at man lader hende gennemføre den første cyklus. Derfor anbefaler vi, at man steriliserer tæven mellem første og anden løbetid. Jo tidligere sterilisationstidspunkt, jo mindre risiko for kræft i mælkekirtlerne ca. 97 % reduktion ved sterilisation inden 2. løbetid.
Det er dog aldrig for sent at lade en tæve sterilisere.
Med alderen ser man en stigning i forekomst af sygelige tilstande i livmoderen. Eksempelvis livmoderbetændelse (pyometra), der ubehandlet er livstruende.
 
Vi anbefaler sterilisation mellem 1. og 2. løbetid hvis tæven ikke skal have hvalpe, men det er aldrig for sent.

Tidspunkt i cyklus

Det bedste tidspunkt at sterilisere en tæve på er i hvilefasen mellem to løbetider. Dvs.2½- 3 måneder efter afsluttet blødning.