Walter har feber

Walter blev præsenteret i klinikken i juli måned. Han var træt, gad ikke rigtig spise og var stille. Han var lidt slinger på bagparten.
Det hele var startet i løbet af det sidste døgns tid.
Walter er regelmæssig vaccineret, og da han er jagthund er han tilmed vaccineret for Borrelia.
Han blev behandlet med flåtforebyggende midler, men der havde været en kort pause i behandlingen og ejer havde i går fundet en fastsiddende flåt med irritation omkring.

Vi undersøgte Walter og fandt, at han havde en høj puls, feber på 40,7 (normalt op til 39), han var stille og lidt usikker på bagpartiet. Der var lidt smertereaktion ved venstre haseled og knæled.
Hans lymfekirtler var normale, og der var ikke andet i øjnefaldende.

Walters symptomer gav blandt andet mistanke om flåtbåren sygdom - f.eks. Borrelia og Anaplasma og derfor valgte vi at tage en blodprøve af Walter. Vi lavede en organprofil, infektionsværdier samt en specifik måling på antistoffer forårsaget af Borrelia og Anaplasma.

I første omgang fik Walter smertestillende medicin og antibiotika mod Borrelia, trods det at vi ikke helt vidste, hvorfra infektionen kom. Men Walter var så dårlig, at noget skulle gøres.

Næste morgen var Walter endnu mere skidt, han var slinger, havde 39,7 i temperatur og kastede op.
Sent på eftermiddagen fik vi de første svar- alt var normalt på Walters organer. Hans infektionsstal for forhøjede og laboratoriet fandt anaplasma stadier (morulae) i Walters hvide blodlegemer (neutrofile).
Når mikroorganismen findes i blodcellerne på den måde er det helt diagnostik for Anaplasma.

Walter havde anaplasmose. Anaplasma phagocytophila er en blodbåren mikroorganisme på linje med Borrelia, som giver næsten samme symptomer som Borrelia.

Dvs.
Feber
Hævede lymfekirtler
Halthed
Træthed
(og mange andre diffuse symptomer)

Da vi fik svaret på vores specifikke blodprofil for Borrelia og Anaplasma antistoffer,viste den sig at være normal.
Walters infektion var helt akut (ny) og derfor havde han ikke dannet antistoffer endnu.

Det hjalp dog ikke Walter meget, han var stadig meget syg, trods det, at det antibiotika, han allerede var på, burde have effekt på Anaplasma.

Vi tog ham ind på 3. dagen, hvor han stadig var halt på bagbenet og stadig kastede op.
Han fik kvalmestillende medicin og binyrebarkhormon.

Dagen efter var Walter i bedring og få dage efter helt sig selv igen.

Vores flåtbårne sygdomme er rigtig lumske at diagnosticere. De kan typisk kun findes i helt tidlige stadier af sygdommen og ellers er det symptomer sammenholdt med antistofniveau, der hjælper os på sporet. For Borrelia er der metoder til at finde den aktive infektion, mens det for Anaplasma infektioner, der er mere end en uge gamle kan være svært at skelne mellem en tidligere infektion og en aktiv infektion.

Vi ser flere og flere hunde, der er syge pga. Borrelia og Anaplasma. Det bedste råd er, at forebygge flåtbid og få flåterne pillet af hurtigst muligt.
Du kan læse mere om flåter her.