Tilde og hendes ejer
Tilde og hendes ejer

Lille Tilde er en blandingshund på knap 5 år kom på besøg til et gratis tandtjek. Tildes ejer havde bemærket, at der var en fortand, der sad løst.

Tilde har tidligere fået renset tænder og fået tænder trukket ud, så ejer var opmærksom på at hendes tænder måske ikke var helt gode.

Vi kunne uden videre se, at de løse fortænder burde trækkes ud, og at Tilde i øvrigt havde kraftig tandkødsbetændelse.

Tilde fik en tid til tandudtrækning og tandrens/undersøgelse.

Ved undersøgelsen i narkose fandt vi, at Tilde havde udtalt paradentose. Hun havde egentlig ikke ret meget tandsten og den synlige tandkødsbetændelse var primært omkring de tænder, som var synligt løse. Men når vi sonderede tandlommerne fandt vi meget dybe målinger.
På undermundens store kindtand fandt vi i begge sider at der var næsten 6-7 mm dybe lommer.

Vi trak alle løse tænder ud og det var ikke færre end 10 stk.

Vi valgte derefter at tage røntgen af de tænder, som havde dybe lommer. Her fandt vi, at yderligere 2 tænder burde trækkes ud. Problemet med disse var imidlertid, at der var så udtalt vævstab omkring rødderne, at man kunne være bekymret for om kæben kunne holde til udtrækningen.
Yderligere kunne man se at der var spredning af betændelsen via tandens rodkanal fra rod til rod.

I samråd med ejer og med en god snak om de risici der var ved behandlingen, valgte vi at operere de sidste to tænder ud også.
Operationen gik fint og Tilde er nu på blød kost i hvert fald den næste måned frem ligesom hun har skrappe restriktioner for brugen af legesager, tyggeben og lignende.

Paradentose er en tilstand, som forekommer hos nogle hunde med dårlig mundhygiejne. Paradentose er er en betændelsestilstand i tændernes hæfte inkl. tandkød. I fremskredne tilfælde omfatter det også det knoglevæv som ligger omkring tandrødderne.
Tilstanden ses ikke hos alle, og det er ikke sådan at man automatisk får paradentose hvis man ikke børster tænder. Nogen får det og andre gør ikke.
Hunde med paradentose vil altid have paradentose, men man kan forsøge at stoppe processen ved grundig daglig rengøring af tænderne, klorhexidinprodukter mv. På den måde sættes betændelsen i ro.

Betændelse i tandkødet kan man påvise som kilde til små bylder i bl.a. hjerteklapper og andre organer fordi bakterierne transporteres fra mundhulen til de øvrige organer. Man skal derfor ikke undervurdere behovet for mundhygiejne.