Kaiowas smerter

Kaiowa er en 5 år gammel Nova Scotia Duck Tolling Retriever (også kaldet en Toller).

Kaiowa er en normalvis sund og aktiv hund.
Men en morgen kunne han stort set ikke komme på benene. Ville ikke ud og tisse og ejer måtte haste til at tage en taxa til klinikken og bære stakkels Kaiowa ind.

Vi undersøgte ham og fandt en let forhøjet temperatur (39,3). Han kunne ved undersøgelsen lige akkurat holde ud og stå og tage små stikkende skridt på bagbenene.
Hans reflekser var fine, og der var ingen tegn på smerter fra ryg eller hofter.
Nærmere indspiceret var Kaiowa også halt på venstre forben.
Derudover var der ingen kliniske fund af betydning.

Vi besluttede os for at tage en blodprøve af Kaiowa for at udelukke Borrelia.
Mistanken gik på enten en flåtbåren sygdom eller ledbetændelse af anden karakter.

Vi behandlede Kaiowa med smertestillende midler og sendte ham hjem med et antibiotikapræparat, der rammer Borrelia og Anaplasma samt naturligvis yderligere smertestillende medicin.


Svaret på blodprøven var tydelige tegn på infektion i kroppen samt positiv for både Borrelia og Anaplasma. Anaplasma er, som Borrelia, en flåtbåren mikroorganisme, der kan give mange varierende symptomer. Blodprøven for Borrelia viser om der er tale om en aktiv infektion i kroppen.

Kaiowa var allerede i bedring, da vi ringede laboratoriesvaret ud. Nu fortsætter vi behandling i godt 3 uger frem. Om et halvt års tid tager vi en blodprøve igen for at sikre at hans antistof niveau er gået ned på et normalt leje igen.

Svaret kom til stor undren for Kaiowas ejer, der forebygger flåter med tyggetabletter og har gjort det siden august. Der var godt nok en pause i behandlingen i sommers, da han ikke tålte sit tidligere præparat. De havde ikke set flåter på ham siden i sommers.

Flåtbårne sygdomme er lumske og formentlig har Kaiowa gået med en borrelia infektion i kroppen i længere tid men først nu fået symptomer.

Nu håber vi Kaiowas gode respons på behandlingen varer ved.

Husk at forebygge flåterne. Vi har de sidste år set stigende antal tilfælde af både Borrelia og Anaplasme i klinikkerne! Allerede i det helt tidlige forår kan der være rigtig mange flåter. Når middeltemperaturen er ca. 5 grader begynder flåternes aktivitet at stige.

Du kan læse mere om flåter og flåtbårne sygdomme her